GRAFIN TOK TINGKAT PRESTASI ENJIN | PUTRA SCIENCE PARK
» ARTICLE » GRAFIN TOK TINGKAT PRESTASI ENJIN

GRAFIN TOK TINGKAT PRESTASI ENJIN

Minyak enjin adalah penting dalam memastikan enjin berfungsi dengan cekap dan berterusan serta kekal beroperasi untuk jangka masa yang panjang. Minyak enjin mempunyai peranan pelincir untuk enjin dan komponen dan selepas tempoh tertentu, ia akan mula memecah, tepu dan ditutup dengan habuk dan kotoran sehingga membawa kepada masalah enjin yang lain.

Sehubungan itu, satu pasukan penyelidik dari Universiti Putra Malaysia telah berjaya membangunkan Grafin Tok ™ yang direka khusus dengan teknologi yang dipatenkan untuk minyak enjin yang sesuai dengan semua jenis kenderaan. Grafin Tok ™ mempunyai keupayaan untuk menghidupkan semula kereta anda dengan melepaskan kuasa kuda yang tidak aktif.

memanjangkan hayat minyak, menyediakan keadaan enjin yang sejuk dan menggalakkan penjimatan bahan api.

Inovasi ini mempunyai keupayaan untuk mengurangkan geseran di omboh dan menyediakan perlindungan bagi logam. Elemen utama yang digunakan untuk membangunkan inovasi ini adalah grafin, bahan hebat yang terkenal dengan keupayaannya dalam penggeseran yang tinggi, kuantiti yang banyak, dan mengurangkan lekatan pada permukaan logam. Grafin Tok ™ memberi pengguna kebaikan dari segi penjimatan kos dan bahan api berbanding minyak enjin yang berada di pasaran.

 

Ketua pasukan penyelidikan, Prof Dr Janet Lim Hong Ngee daripada Fakulti Sains UPM berkata, Grafin Tok™ didapati terbukti meningkatkan kecekapan enjin dengan pengurangan pelepasan HC, CO & NO yang ketara sebanyak 90% dan menghidupkan semula enjin lembap dengan pengurangan bunyi dan getaran 10% untuk pemanduan yang lebih lancar dan senyap.

Grafin Tok™ direka khusus untuk menangani isu penggeseran yang tinggi, didatangkan dengan kuantiti yang banyak, dan mengurangkan lekatan pada permukaan logam. Ia juga menghapuskan masalah logistik dan kos sekali gus menjadikannya sebagai pemilihan minyak enjin yang berbaloi dan mesra pengguna.

"Grafin Tok™ dibangunkan khusus untuk memenuhi keperluan pelanggan, menjadikannya mesra pengguna kerana ia boleh dikendalikan sebagai 'Do-It-Yourself' dengan penggunaan kecekapan sebanyak 3 kali. Grafin Tok™ fokus untuk menjadi ciptaan hijau yang menjimatkan perbelanjaan pengguna dengan mengurangkan keperluan tukaran minyak yang kerap sekali gus secara tidak langsung menurunkan sejumlah sisa minyak kotor," katanya.

Grafin Tok ™ adalah alternatif terbaik bagi setiap enjin untuk mengatasi isu biasa di kalangan pengguna dan industri automotive oleh kerana harga minyak enjin yang mahal.  Graffin Tok ™  merupakan minyak enjin yang dilengkapi dengan pelbagai faedah dan mesra pengguna.

Date of Input: 24/12/2021 | Updated: 24/12/2021 | asrizam

MEDIA SHARING

PUTRA SCIENCE PARK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97691849
03-89464121
BWJWIAn:08:43