Edupark , Innohub PSP Menyerlah Di MTE 2018 | PUTRA SCIENCE PARK
» BERITA » Edupark , Innohub PSP Menyerlah di MTE 2018

Edupark , Innohub PSP Menyerlah di MTE 2018

KUALA LUMPUR, 22 Feb – Program Edupark dan program Innohub Putra Science Park UPM berjaya di dalam percubaan kali pertama  menyertai pameran dan pertandingan penyelidikan Malaysia Technology Expo (MTE) pada  22-24 Februari di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini.

Ke dua-dua program berbentuk perkhidmatan inovasi ini, berjaya merangkul pingat perak disamping  penyertaan  6 penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) lain yang turut berjaya membawa pulang  5 pingat perak dan 1 gangsa.

Ini adalah kali pertama UPM menghantar program berbentuk perkhidmatan untuk menyertai pertandingan R&D di peringkat kebangsaan, MTE 2018, yang sememangnya mempunyai kriteria penjurian yang tinggi.

Program Edupark di ketuai oleh Prof Madya Dr Faridah Qamaruz Zaman, Timbalan Pengarah Edupark , Putra Science Park (PSP) manakala Program Innohub diketuai oleh En. Ahmad Zakir Dato Wira Jaafar, CEO Pengkomersilan PSP UPM.

Kejayaan ini bakal membuka peluang kepada satu lagi pengiktirafan yang lebih besar kepada PSP dan UPM yang akan disertai tahun ini.

Kesemua pemenang menerima pingat beserta sijil yang disampaikan oleh Presiden Malaysian Association Research Scientist (MARS),  Dr. Wan Manshol W. Zin selaku ketua juri dan penganjur rasmi bagi MTE 2018.

Oleh Asrizam Esam
Foto oleh Saleha Haron