Kejayaan REMDII Rangkul Anugerah Utama MCY 2019 | PUTRA SCIENCE PARK
» BERITA » Kejayaan REMDII Rangkul Anugerah Utama MCY 2019

Kejayaan REMDII Rangkul Anugerah Utama MCY 2019

SERDANG, 1 Nov 2019 - REMDII Sensitive, oleh Prof Dr. Lai Oi Ming dari FBSBUPM dan Cik Leow Min Min dari Lipidware Sdn. Bhd (syarikat star-up UPM) memenangi Anugerah Usahasama Penyelidikan dan Perniagaan sempena Tahun Pengkomersilan Malaysia (MCY) 2019, hadiah bernilai RM100,000, trofi dan sijil oleh Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) pada 11 Oktober 2019 di KLCC.

Tahun Pengkomersilan Malaysia (MCY) bertujuan untuk mempromosikan pengkomersilan produk R & D tempatan dengan memberikan pengiktirafan dan insentif kepada produk dan teknologi terbaik di negara ini. 

REMDII Sensitive adalah pelembap yang dirumuskan untuk menangani keadaan kulit yang kering dan meradang, terutama untuk keadaan kulit seperti dermatitis atopik. Dalam REMDII, teknik penyelidikan farmaseutikal telah digunakan untuk meningkatkan kestabilan dan fungsi bioaktiviti anti radang yang kuat dari minyak sawit merah, mengekalkan keutuhannya dan menyampaikannya dalam bentuk yang aktif secara biologi untuk mencapai tapak sasaran kulit. Teknologi REMDII dilindungi oleh 2 paten. Teknologi ini juga memenangi Anugerah Harta Intelek Kebangsaan (Kategori Paten) pada tahun 2018.

 

Teknologi REMDII telah dilesenkan oleh Lipidware Sdn. Bhd. Dilatih bawah program Innohub UPM, Lipidware adalah perniagaan kecil dengan impian besar. Ia menujukkan semangat “ Buatan Malaysia” yang sebenar. Sejak dilancarkan pada Jun 2017, REMDII kini boleh didapati di lebih daripada 200 farmasi dan 30 klinik di seluruh Malaysia. REMDII juga boleh didapati di klinik dan farmasi di Singapura.

 

REMDII berjaya kerana sokongan dan kepercayaan yang diamanahkan oleh UPM dan dedikasi dan kerja keras pasukan, yang diketuai oleh Cik Leow Min Min. Kami berterima kasih atas peluang untuk memberi kesan kepada penyelidikan kami dalam komuniti ekzema Malaysia dan kami akan terus berkhidmat dengan pengetahuan kami!

 

 

Prof. Dr. Lai Oi Ming: "Kami memenangi Anugerah Penyelidikan dan Perkongsian Perniagaan !! Kami sangat bersyukur kerana berada di sini hari ini. Tidak pernah dalam impian saya yang bahawa ekzema anak saya, Minho akan menyebabkan berlakunya kejadian yang mengubah hidup saya .... memuncak dengan Kumpulan Sokongan Eczema Malaysia (MESC) di Facebook yang telah mengubah sepenuhnya bagaimana saya melihat kerja saya dan penyelidikan serta manfaat / impaknya kepada masyarakat kita. Saya tidak dapat melakukan ini tanpa sokongan UPM. Kami sangat istimewa di UPM kerana program Innohub kami yang mendorong kami untuk menghasilkan kajian penyelidikan kami untuk memberi manfaat kepada masyarakat dan negara. Ia menegakkan motto #Berilmu Berbakti. "

 

 

 

Cik Leow Min Min (Pengarah Urusan): "Sungguh menakjubkan apa yang boleh ditawarkan oleh penyelidik Malaysia ke dunia komersial. Sudah lama bekerja dengan intelek dalam pasukan penyelidikan REMDII untuk membina hubungan pengkormesilan antara universiti dan industri.

 

Kisah REMDII adalah benar dan menyentuh hati. Teknologi menjadikannya lebih mudah untuk menembusi pasaran sekarang yang sudah tepu dengan produk pelembap untuk kulit sensitif. Kata kunci untuk membina platform yang kuat untuk REMDII iaitu:

 

"Keputusan sebelum Pengkomersialan" dan "Amanah digabungkan dengan banyak kerja keras"

 

Kami bersyukur kerana Prof. Lai dan pasukan penyelidikannya lebih terbuka kepada sektor-sektor yang asing kepada mereka. Mereka terbuka dan bersedia untuk merealisasikan konsep itu melalui cara yang holistik yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak. Selalunya pendapat berbeza dalam membawa inovasi ke dalam pasaran modal tetapi proses ini menjadikan kami lebih kuat. Kelainan dalam idea tetapi dengan persefahaman menjadi asas bagi kejayaan pasukan untuk membawa maklumat dalam kertas penyelidikan yang dihasilkan oleh universiti kepada penyelesaian yang benar-benar diperlukan untuk pasaran. Dengan kepercayaan kuat bahawa penyelesaian yang dikembangkan oleh Prof Lai dan pasukan memberi manfaat kepada masyarakat dengan potensi pasaran yang besar, saya berhenti kerja saya dan memberi penuh semangat dalam perniagaan tanpa putus asa. Keputusan di mana kita berdiri hari ini dan orang yang kita temui di sepanjang jalan tidak ternilai. REMDII telah memberikan impak yang positif dan saya benar-benar percaya, proses ini mendarat kami dalam kebahagiaan. "

Tarikh Input: 05/12/2019 | Kemaskini: 05/12/2019 | asrizam

PERKONGSIAN MEDIA

PUTRA SCIENCE PARK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97691849
03-89464121
C1600579550