PSP Sertai Pameran Naratif VC 2023 | PUTRA SCIENCE PARK
» BERITA » PSP Sertai Pameran Naratif VC 2023

PSP Sertai Pameran Naratif VC 2023

Serdang, 15 Februari- Putra Science Park sertai Pameran Naratif Naib Canselor dengan 11 aspirasi digariskan oleh Naib Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Dr. Mohd Roslan Sulaiman bertempat di Dewan Besar, Pusat kebudayaan dan Kesenian Sultan Abdul Aziz Shah. 

Pada majlis tersebut, beliau menyeru semua staf dan pelajar UPM untuk berusaha ke arah mencapai 11 aspirasi tersebut. Beliau juga berharap semua pihak perlu menghadapi 2023 dan cabaran dengan semangat dan keberanian yang lebih berani.

Menurut beliau, Naratif Naib Canselor tahun ini adalah lanjutan daripada naratif tahun lepas yang menyeru warga UPM menyahut seruan al-Falah dari menara ilmu dan ia perlu dilaksanakan pada tahun ini.

Aspirasi ini adalah untuk menerajui bidang pertanian dan menjadi pusat rujukan pembangunan, melahirkan pelajar sebagai warganegara yang baik, menjadi kampus pintar, memartabatkan penyelidikan untuk negara, memimpin misi universiti untuk masyarakat, mempromosikan UPM di peringkat global, mengekalkan reputasi UPM sebagai universiti yang paling mampan, untuk menjaga dan menghargai perkhidmatan,  Mempergiatkan inisiatif kesejahteraan kampus, mengekalkan pembiayaan universiti, dan melibatkan alumni untuk kelestarian universiti.

"Saya menyeru kepada masyarakat UPM, staf dan pelajar untuk 'mengorak langkah bersama ke arah al-Falah'. Marilah kita bersama-sama mengangkat lengan baju bagi memenuhi harapan masyarakat yang kita tanggung," katanya ketika berucap pada Majlis Naratif Naib Canselor 2022 di sini.

Beliau berkata pada tahun ini, UPM akan memberi tumpuan kepada program yang dirancang oleh Pusat Tanggungjawab (PTJ) yang menyokong pencapaian sasaran yang ditetapkan dalam Pelan Strategik UPM 2021-2025, khususnya pertanian berteknologi tinggi, pendigitalan kampus pintar dan program yang menyumbang kepada kelestarian institusi yang ditubuhkan.

Hasrat memartabatkan penyelidikan untuk negara antara lain akan memperkenalkan ciri-ciri keusahawanan dalam kalangan penyelidik UPM bagi membolehkan mereka memberi tumpuan sepenuhnya dalam menguruskan syarikat pemula niaga yang berdaftar kerana ia menyediakan sumber pendapatan/pendapatan universiti. Ini juga merupakan usaha untuk mengukuhkan pengkomersialan dan inovasi di UPM.

Putra Science Park selaku PTJ bertanggungjawab dalam mengurus dan mengkomersilkan harta intelek UPM mendukung penuh aspirasi yang digariskan oleh Naib Canselor UPM. Dalam sesi pameran kali ini juga, PSP mempamerkan beberapa inovasi antaranya Postbiotic, Vaksin Ayam dan Vaksin Ikan, Makanan Haiwan Ternakan bagi memperkukuhkan keterjaminan sekuriti makanan dna pelbagai lagi. 

Tarikh Input: 28/02/2023 | Kemaskini: 28/02/2023 | aishah

PERKONGSIAN MEDIA

PUTRA SCIENCE PARK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97691849
03-97691849
03-89464121
WWDfKAT:10:33