PUTRA Frame, Produk Biokomposit Daripada Bahan Buangan Kenaf | PUTRA SCIENCE PARK
» BERITA » PUTRA Frame, produk biokomposit daripada bahan buangan kenaf

PUTRA Frame, produk biokomposit daripada bahan buangan kenaf

SERDANG, 13 Mac: Penyelidik INTROP UPM) berjaya menghasilkan bingkai diperbuat daripada gentian teras kenaf dan plastik industri, yang dipanggil PUTRA Frame dan diperkenalkan sempena INTROP Innovation Open (UPMIOD) Day  anjuran INTROP dan PSP UPM.

 

Bingkai itu yang tidak toksik kepada manusia dan mesra alam, juga boleh dibiourai oleh microb. Teras kenaf terdiri daripada 60% komposisi pada setiap batang kenaf yang mana kebiaasaanya tidak digunakan di dalam industri kenaf.

 

Ketua kumpulan penyelidik itu, Prof. Ir.Dr.Mohd Sapuan Salit berkata, PUTRA Frame juga mempunyai kekuatan hentaman yang tinggi disebabkan kehadiran gentian teras kenaf dan mudah dibawa ke mana sahaja kerana ianya ringan.

 

“Rekaan komponen logo UPM juga versatile yang boleh diubah kedudukannya mengikut keperluan dan kesesuaian,” katanya pada Hari Terbuka Inovasi (IOD) Institut Perhutanan Tropika dan Produk Hutan (INTROP) 2019 di sini.

 

Beliau berkata PUTRA Frame telah mendapat perlindungan harta intelek, dan sedia untuk dikomersialkan

 

Menurutnya, inovasi itu meningkatkan lagi kesedaran masyarakat mengenai kebaikan penggunaan bahan biokomposit dalam kehidupan seharian bagi memelihara alam sekitar dan kesihatan.

 

Inovasi itu adalah hasil kolaborasi antara INTROP dengan Fakulti Reka Bentuk dan Senibina (FRSB), Pejabat Bursar dan Pelajar Asnaf di UPM. Selain beliau, ahli-ahli kumpulan penyelidik itu ialah Prof. Dr, Paridah Md. Tahir (INTROP) sebagai Penasihat; Dr Ahmad Adlie Shamsuri dan Dr. Syeed SaifulAzry Osman Al-Edrus (kedua-duanya penyelidik dari INTROP); Mohd Shazwan Jamhari (Pegawai Sains, INTROP); Mohd Hifizie Manap (Penolong Pegawai Sains INTROP); dan Dr. Hassan Ali (FRSB) reka bentuk.

 

Sementara itu ketika merasmikan majlis IOD INTROP 2019 itu, Ketua Penolong Pengarah, Unit Pusat Kecemerlangan (CoE) Bahagian Perancangan Kecemerlangan IPT, Kementerian Pendidikan, Shahril Nizam Idris berkata, penyelidik dan pemegang taruh IPT mesti mengeksploitasi  idea untuk melahirkan inovasi yang kreatif dan membangunkan produk yang boleh dipasarkan melangkaui sempadan. Katanya, peranan IPT bukan sahaja menyampaikan ilmu tetapi juga menghasilkan inovasi melalui penyelidikan yang dijalankan.

 

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UPM, Prof. Dr. Zulkifli Idrus pula berkata, hubungan kerjasama akademia dan industri mesti sentiasa dipertingkatkan kerana ia merupakan satu bentuk platform dalam menyampai serta menyebarluaskan informasi.

Katanya, hubungan kerjasama itu adalah elemen penting yang boleh memperkasakan universiti sebagai pusat sehenti gedung ilmu, tempat inovasi dan perkongsian ilmu, seterusnya dapat mengetengahkan inovasi yang boleh menyumbang kepada kekayaan negara.

Tarikh Input: 28/03/2019 | Kemaskini: 28/03/2019 | asrizam

PERKONGSIAN MEDIA

PUTRA SCIENCE PARK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97691849
03-89464121
C1600459838