UPM Lepasi Audit Penilaian Tapak MyRA | PUTRA SCIENCE PARK
» BERITA » UPM Lepasi Audit Penilaian Tapak MyRA

UPM Lepasi Audit Penilaian Tapak MyRA

SERDANG, 18 Jun - UPM berjaya melepasi Audit Penilaian Tapak Penyelidikan Malaysia (MyRA) untuk sesi penilaian data 2018 yang  telah diadakan di Universiti Putra  Malaysia (UPM) dari 17 hingga 18 Jun 2019 bertempat di Putra Science Park UPM.

Sesi pengauditan yang dianjurkan oleh Kementerian Pelajaran (KPM) telah dijalankan untuk mengesahkan data yang dikemukakan oleh UPM bagi pelaksanaan pengiktirafan Malaysia Research Assessment ( (MyRA) 2018, berserta bukti dokumen  sokongan dan fizikal.

Pengerusi Panel Audit, Dato 'Prof. Emeritus Dr Md Ikram Mohd Saad dari UKM, berkata kumpulannya gembira dengan pencapaian UPM sebagai Universiti Penyelidikan (RU) dengan pengurusan data MyRA yang teratur.

"Untuk memastikan UPM mengekalkan status Universiti Penyelidikan, penglibatan semua pihak yang berkepentingan dalam menyumbang hasil kajian mereka di MyRA adalah instrumen yang sangat penting untuk meningkatkan markah UPM di MyRA II," katanya.

Panel audit terdiri daripada Dato 'Prof. Emeritus Dr. Muhammad Yahaya, Prof. Dr.Mohamed Isa Abdul Majid, Prof. Dr. Hamzah Jusoh, Prof Ir Megat Johari Megat Mohd Noor dan Prof. Dr. Che Hassan Che Haron, yang mengesahkan semua dokumen yang disediakan oleh  Pusat Pengurusan Penyelidikan, Taman Sains Putra, Sekolah Pengajian Siswazah dan pelbagai entiti di UPM bagi  memenuhi 51 kriteria Myra.

Penemuan panel audit telah dibentangkan di Mini Auditorium, Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) dengan kehadiran Naib Canselor UPM, Prof Datin Paduka Datuk Dr. Aini Ideris, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) , Prof. Dr. Zulkifli Idrus dan turut hadir adalah dua wakil Pasukan Petugas RU, Prof. Dr. Shahir SHamsir Omar dan Prof. Dr. Phua Kia Kien.

UPM sebagai universiti penyelidikan memberi kesan yang sangat positif terhadap Universiti dan selaras dengan perancangan strategik UPM PG200 yang telah dapat  dicapai baru-baru ini.

Tarikh Input: 01/07/2019 | Kemaskini: 01/07/2019 | asrizam

SXEZQAw~