UPM- Universiti Awam Paling Berkeusahawanan 2016 | PUTRA SCIENCE PARK
» BERITA » UPM- Universiti Awam Paling Berkeusahawanan 2016

UPM- Universiti Awam Paling Berkeusahawanan 2016

KUALA LUMPUR, 26 Jan - Universiti Putra Malaysia (UPM) buat julung kalinya merangkul Anugerah Universiti Awam (UA) Paling Berkeusahawanan, pada majlis Anugerah Keusahawanan Kementerian Pendidikan Tinggi (MEA) 2016.

Naib Canselor UPM, Prof. Datin Paduka Dr. Aini Ideris menerima anugerah itu yang disampaikan oleh Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh, pada majlis yang diadakan di sebuah hotel di sini. Beliau menerima geran pembangunan keusahawanan bernilai RM200,000, trofi, plak dan sijil.

Turut hadir Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Dr.  Mary Yap Kain Ching, Ketua Setiausaha Kementerian itu, Tan Sri Dr. Noorul Ainur Mohd Nur, Pengarah Putra Science Park, Prof Madya Dr Samsilah Roslan dan Pengarah CEM, Dr. Mass Hareeza Binti Ali@Hamid.

Anugerah itu bertujuan menghargai inisiatif dan usaha Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) yang cemerlang dalam pendidikan dan pembangunan keusahawanan.

Anugerah ini diurus selia oleh Pusat Pembangunan Keusahawanan Dan Kebolehpasaran Graduan (CEM) UPM dan Putra Science Park turut menyumbang input penting di dalam aspek keusahawan staf UPM.

Program Innohub di bawah seliaan Putra Science Park yang merupakan program inkubasi untuk melatih Usahawan, terutamanya dikalangan bekas pelajar UPM, dan penyelidik UPM bagi membangunkan syarikat start up bagi mengkomersilkan teknologi UPM telah berjaya menarik perhatian panel penilai MEA. Panel Penilai MEA teruja terhadap pencapaian program Innohub sewaktu sesi penerangan dan mini pameran yang diadakan semasa sesi lawatan ke Putra Science Park pada sesi penilaian yang lalu.

Anugerah MEA 2016

Tarikh Input: | Kemaskini: 02/05/2017 | asrizam