UPM - Yayasan Steinbeis Malaysia Perluas Pasaran Halal | PUTRA SCIENCE PARK
» BERITA » UPM - Yayasan Steinbeis Malaysia Perluas Pasaran Halal

UPM - Yayasan Steinbeis Malaysia Perluas Pasaran Halal

SERDANG, 3 Ogos– Institut Penyelidikan Produk Halal (IPPH), Universiti Putra Malaysia (UPM) menandatangani surat hasrat kerjasama bersama Yayasan Steinbeis Malaysia (STMY) bagi meningkatkan pembangunan kualiti produk halal serta memperluaskan pasaran produk kosmetik halal ke United Kingdom di IPPH UPM.

 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Sri Nancy Shukri berkata pemasaran halal di peringkat global pada masa kini merupakan sektor ekonomi yang semakin pesat membangun di negara-negara Asia, Timur Tengah, Eropah dan Amerika Syarikat.

 

“Malaysia yang mempunyai populasi majoriti penduduk beragama Islam dapat menawarkan peluang yang lebih besar untuk menyediakan platform pelancaran ke seluruh dunia kepada perniagaan yang bersedia untuk membuat pembaharuan dan berdaya saing,” katanya.

 

Timbalan Naib Canselor (Jaringan Industri dan Masyarakat) UPM, Prof. Dr. –Ing. Ir. Renuganth Varatharajoo berkata produk kosmetik berstatus halal sentiasa menjadi pilihan utama terutamanya pengguna Muslim.

“Saya percaya dengan kerjasama antara UPM dengan STMY dapat mewujudkan penyelidikan dan pembangunan yang lebih baik pada masa akan datang terhadap industri ini,” katanya.

 

Sebelum itu, surat hasrat kerjasama IPPH, UPM dan STMY ditandatangani oleh Prof. Dr. Ing Ir. Renuganth Varatharajoo, bersama Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan STMY, Dr. Reezal Abdul Latif yang disaksikan oleh Dato’ Sri Nancy Shukri.

 

Turut hadir, Pengerusi El Hajj Products Sdn. Bhd, Tan Sri Ghazali Sheikh Abdul Khalid, Pengarah IPPH UPM, Prof. Dato’ Dr. Mohd Yazid Abd. Manap, Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Muamalat Belia, Dato’ Noor Azman Idris dan Ketua Pegawai Operasi Agensi Inovasi, Abdullah Arshad.

 

Sementara itu,  IPPH UPM berhasrat untuk menjadikan institut penyelidikan itu sebagai salah satu institusi halal yang bertaraf antarabangsa dan terkemuka di Malaysia. - UPM

 

Sumber : www.upm.edu.my

Tarikh Input: 16/08/2017 | Kemaskini: 16/08/2017 | asrizam

PERKONGSIAN MEDIA

PUTRA SCIENCE PARK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97691849
03-89464121
C1601207708