UTAMA | PUTRA SCIENCE PARK

UPM : PENERAJU INOVASI

UPM mempunyai lebih daripada 2000 R&D yang telah dipatenkan di Malaysia dan seluruh dunia dalam pelbagai bidang penyelidikan. PSP-UPM kini mencari rakan kongsi daripada industri (syarikat / pengusaha / pelabur) untuk bekerjasama di dalam mengkomersilkan R&D UPM supaya menjadi produk yang boleh memberi manfaat kepada industri, awam atau pembangunan negara.

>> Lihat maklumat lanjut mengenai teknologi UPM untuk dikomersialkan / dilesenkan

>> Lihat teknologi UPM yang telah berjaya dikomersilkan

>> Lihat produk hasil inovasi UPM

Pendedahan & Perlindungan

PSP selaku pejabat pengurusan inovasi UPM bertujuan untuk membantu penyelidik UPM mendedahkan, melindungi (paten / hak cipta / industri reka bentuk / varieti baru tumbuhan), dan memberi garis panduan kaedah terbaik untuk menguruskan harta intelek penyelidik UPM. Dengan misi untuk memudahkan pemindahan inovasi UPM untuk dimanfaatkan oleh industri, negara dan orang awam, staf PSP yang berpengalaman sedia untuk memberi bimbingan dan pengawasan di dalam menguruskan harta intelek UPM. Untuk mengetahui lebih lanjut bagaimana untuk melindungi R&D/inovasi penyelidik UPM, sila hubungi pegawai kami di Bahagian Perlindungan IP dan Pemindahan Teknologi

>> Maklumat lanjut mengenai jenis perlindungan harta intelek

>> Senarai harta intelek UPM

 

Komersial dan Promosi

Hubungan UPM dengan industri merupakan sebahagian perkara penting dan telah menjadi kebiasaan di dalam kerjasama penyelidikan dan perundingan di Universiti. Perhubungan UPM-industri amat dititikberatkan di dalam membawa hasil penyelidikan Universiti ke dalam pasaran. Penyelidik UPM amat digalakkan untuk membina rangkaian dengan industri bagi mendapatkan peluang kerjasama penyelidikan serta mengkomersialkan hasil R&D/inovasi. Sila sertai acara kami bagi mempromosikan teknologi UPM melalui laman web, persembahan produk, sidang akhbar atau pameran. Untuk mengetahui lebih lanjut bagaimana untuk melindungi ciptaan anda, sila hubungi pegawai kami di Bahagian Promosi dan Pemasaran Inovasi

>> Senarai Teknologi Komersil UPM

 

 eDU-PARK® - Taman Edu-pelancongan

UPM Bersempadan bandar-bandar metropolitan Putrajaya dan Kuala Lumpur, UPM menawarkan anda untuk meneroka kehidupan kampus yang harmoni yang diduduki oleh lebih daripada 27,000 pelajar dari pelbagai negara dan latar belakang budaya. Dengan saiz yang besar berukuran 1000 hektar, anda bebas untuk menghargai pandangan dan kesegaran melalui ladang yang luas dan landskap yang menghijau. Inilah masa dan peluang untuk anda memahami proses penyelidikan melalui interaksi dengan penggunaan pelbagai kemudahan penyelidikan, disertai dengan peningkatan kualiti yang terbaik dalam pengajaran.

Bersama-sama ini, kita dapat meningkatkan pengetahuan dan kemahiran melalui suasana pembelajaran yang sesuai bersama-sama dengan panduan yang diberikan oleh pakar-pakar yang berpengalaman dan terlatih UPM. Bukan itu sahaja, semasa menikmati keajaiban yang dapat dirasai di persekitaran Edupark UPM, anda juga boleh memilih produk segar terus dari ladang pada harga yang berpatutan.

Kini segala-galanya sudah bersedia! Ia adalah masa untuk bermain, belajar dan kekal BERTENAGA!
Datang dan sertai program edu-pelancongan, yang direka khas oleh  eDU-PARK® UPM untuk anda!
 eDU-PARK® UPM adalah terbuka kepada orang awam / kanak-kanak sekolah.

Semua kakitangan PSP yang berdedikasi perlu mendapatkan maklumat terkini dan mengemas kini maklumat personel anda di laman web ini dan sistem UPM untuk mengekalkan kecemerlangan perkhidmatan kepada pelanggan PSP. Pengurusan PSP benar-benar menghargai komitmen dan usaha di dalam mengekalkan komunikasi yang baik dengan pelanggan PSP.

 

 Budaya Membaca READ@UNI

  • Jom lawati Sudut Bacaan Lantera ILMU PSP.
  • Pelbagai genre buku, kemudaahn bacaan dan aktiviti disediakan untuk staf dan pelawat
  • Layari LANTERA ILMU

 

 

>> Perkhidmatan Makmal 

 

Universiti Putra Malaysia (UPM) merupakan salah satu daripada universiti yang paling inovatif di dalam menjalankan inisiatif kerjasama akademia-industri yang menjadikan universiti sebagai platform interaksi antara penyelidik, industri, syarikat, kerajaan dan orang awam. Untuk pelaksanaan inisiatif yang jelas, Putra Science Park (PSP) telah menjenamakan semula konsep Science Park dengan penubuhan Program Next2U @ Putra.

Dalam menggalakkan budaya intensif universiti penyelidikan, kemudahan terkini merupakan satu faktor utama untuk memudahkan pemindahan teknologi yang berkesan. Ini termasuk perkhidmatan makmal berteknologi tinggi dengan peralatan dan infrastruktur yang maju. 

Makmal penyelidikan dan perkhidmatan UPM sedia menawarkan perkhidmatan kepada penyelidik, pihak luar dan industri.

artikel
The Aircirc: Penggunaan Serat Kenaf Sebagai Soket Kaki Palsu
AirCirc soket kaki palsu telah di reka bentuk melalui proses reka bentuk peranti perubatan dalam menghasilkan pengguna kaki palsu untuk mengekalkan suhu kulit di dalam soket dan memberi keselesaan maksima kepda pengguna.
Rubber Damper Device
Rubber Wall Damper Device
Artikel-artikel lain...
berita
Inovasi UPM Lepasi Saringan Awal AINS 2019
SUBANG JAYA, 1 Ogos - Dua inovasi UPM lepasi saringan awal bagi menyertai Anugerah Inovasi Negeri Selangor 2019 (AINS 2019) dan terpilih ke peringkat mempamerkan inovasi masing -masing untuk penilaian oleh pihak juri di Dewan, Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) pada 23 Julai 2019 yang lalu.
pengumuman
aktiviti
ikuti kami
B1566364458