IVC PROTECTOR KURANG SAKIT PENGGUNAAN CANNULA | PUTRA SCIENCE PARK
» ARTICLE » IVC PROTECTOR KURANG SAKIT PENGGUNAAN CANNULA

IVC PROTECTOR KURANG SAKIT PENGGUNAAN CANNULA

Pesakit di hospital terutamanya kanak-kanak yang perlu menggunakan cannula di atas tangan pasti pernah mengalami isu ketidakselesaan, kesakitan, komplikasi pendarahan mahupun kesan infeksi akibat daripada penggunaannya.

 

Penggunaan cannula digunakan secara meluas dalam bidang perubatan untuk pelbagai keperluan. Penggunaan cannula adalah penting dalam memastikan ubat-ubatan yang diberikan, cecair, dan oksigen boleh dihantar dengan lancar ke badan pesakit. Kebiasaannya cannula akan dicucuk dan dilekatkan di atas tangan pesakit di sepanjang proses rawatan sehingga selesai rawatan. Penggunaan pita pelekat sahaja boleh menyebabkan alat cannula berkenaan tidak stabil serta boleh tercabut di sebabkan pergerakkan tangan pesakit, lebih-lebih lagi kepada pesakit kanak-kanak.

 

 

 

Sekumpulan penyelidik Universiti Putra Malaysia, yang diketuai oleh Dr. Adi Azriff Basri dari Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa, Fakulti Kejuruteraan UPM membangunkan inovasi Intravenous Cannula Protector (IVC Protector) bagi mengatasi isu ini. Ianya adalah sebuah inovasi yang dibangunkan untuk menyediakan pesakit dan pegawai perubatan dengan proses penyisipan cannula yang mudah dan cekap.

 

Infusi intravena (IV) adalah prosedur biasa yang digunakan untuk pelbagai tujuan yang memerlukan jenis IV Cannula yang tertentu. Cannula biasa yang digunakan ialah peranti Cannula/Catheter Intravena Periferal (PIVC). Oleh kerana penggunaannya yang luas, kadar kegagalan dan pelesapan sering berlaku kerana peranti atau pakaian keselamatannya yang lemah digunakan dalam pembedahan.

 

Ciptaan ini dibangunkan khusus untuk menggalakkan keselamatan yang selamat, cekap, dan lebih baik dengan kos efektif yang direka untuk pelindung Cannula Intravena. Elemen Intravenous Cannula Protector disokong oleh satu ahli penyehad dan 2 lubang slot untuk tujuan jaminan keselamatan, rongga ukiran untuk penyingkiran pita perubatan yang lebih mudah dan bahagian suntikan lubang untuk suntikan ubat cecair yang effisien. 

 

Ketua pasukan penyelidikan, Dr Adi Azriff berkata, 68% kes capaian IV tertakluk kepada kegagalan IV atau menghentikan proses terapi IV dan ketidaksertian. PIVC didapati menyebabkan kes kegagalan peranti IV tertinggi. Intravena Cannula Protector (IVC Protector) direka khusus untuk mengatasi isu ini, dengan itu menyediakan pesakit dan pegawai perubatan dengan perlindungan cannula IV terbaik dan mengurangkan isu cannula yang mudah tercabut.

 

"Rekaan ini didapati terbukti menawarkan 70% lebih jaminan keselamatan penggunaan berbanding pita persalinan telus yang digunakan sebagai kaedah semasa," katanya.  Antara faedah Pelindung Cannula Intravena (Pelindung IVC) adalah, reka bentuk protokol keselamatan PIVC standard yang tidak merosakkan, reka bentuk sejagat, jaminan keselamatan yang lebih baik, cepat, dan mudah untuk dipakai dan dibuang menjadikannya penyelesaian terbaik untuk memberikan pengalaman terbaik dalam penggunaan Cannula Intravena.

 

Elemen Pelindung IVC terdiri daripada elastomer termoplastik yang telus dan mempunyai kelulusan gred perubatan yang tinggi untuk menggalakkan pengalaman yang nyaman dan selamat untuk pesakit.

 

Oleh yang demikian, pesakit dan pegawai perubatan dapat menggunakan Cannula Intravena yang mudah, selesa, dan selamat sekali gus mengurangkan komplikasi pendarahan, phlebitis dan jangkitan.

Date of Input: 24/12/2021 | Updated: 24/12/2021 | asrizam

MEDIA SHARING

PUTRA SCIENCE PARK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97691849
03-89464121
BWJdMAv:12:03