MagKlik© – Self Align Magnetic Bicycle Pedal | PUTRA SCIENCE PARK
» ARTIKEL » MagKlik© – Self Align Magnetic Bicycle Pedal

MagKlik© – Self Align Magnetic Bicycle Pedal

Basikal adalah salah satu mod pengangkutan yang paling popular di dunia, dan menurut Bank Dunia, dianggarkan sudah ada lebih dari dua bilion basikal yang digunakan di seluruh dunia pada tahun 2017 dan jumlah ini semakin meningkat setiap tahun. Basikal juga merupakan kenderaan paling cekap tenaga kerana berbasikal mengambil satu pertiga tenaga setiap kilometer berjalan atau berlari, jadi penunggang basikal dapat menempuh jarak lebih jauh. Pada masa kini, basikal tidak hanya digunakan untuk pengangkutan, tetapi juga untuk kecergasan, persaingan, dan merentas kawasan. MTB Jamborees (acara perlumbaan MTB) mencabar pelumba dalam perlumbaan merentas desa, di mana acara MTB jenis ini melibatkan kelajuan tinggi dengan penekanan untuk mendaki bukit dan menuruni bukit. Jarak berbeza dari hanya beberapa kilometer dan 25km hingga 40km dan seterusnya. Berbasikal gunung adalah sukan menunggang basikal melalui kawasan yang kasar, sering kali melalui jalan yang keras, menggunakan basikal gunung di luar jalan (offroad). Berbasikal gunung juga telah berkembang menjadi sukan yang popular dan berisiko tinggi yang mencabar ketahanan penunggang basikal gunung (MBR). Hasil kerja lapangan yang dilakukan di Malaysia dari tahun 2016 hingga 2019 menunjukkan bahawa, 85.2% penunggang basikal gunung terlibat dalam kemalangan dan mengalami kecederaan fizikal semasa kejadian disebabkan oleh kesalahan pengendalian pedal basikal.

MagKlik© adalah pedal basikal gunung (MTB) yang berfungsi sebagai alat keselamatan untuk penunggang basikal gunung (MBR. MagKlik © dilengkapi dengan sistem kunci magnetik, ia adalah reka bentuk dengan pertimbangan biomekanik. Ciri MagKlik © ditekankan dengan menganalisis pergerakan kaki MBR semasa menunggang. Alur magnet berfungsi sebagai sistem kekunci yang memudahkan penunggang semasa membuka dan mamasang kaki pada pengayuh basikal. Fungsi sistem adalah memastikan kaki penunggang MTB sentiasa berada dalam kedudukan statik semasa menunggang. Kepentingannya adalah untuk mengelakkan penunggang terlibat dalam kecederaan fizikal atau kemalangan. Keadaan statik kaki adalah penting untuk mengelakkan kecederaan yang berpanjangan di masa depan, untuk meningkatkan daya tarikan kaki, meningkatkan kecekapan dan mengurangkan andaian tenaga.

 

 

Kelebihan

 

  • Sistem penguncian pedal basikal self-aligning yang memudahkan penunggang basikal gunung semasa pergerakan klip on dan off.

 

  • Sistem magnet pedal basikal yang memudahkan keadaan statik kaki penunggang semasa menunggang.

 

  • Pedal basikal yang efektif, murah dan mesra pengguna untuk penunggang untuk meningkatkan prestasi dan keselamatan berbasikal gunung mereka.

 

  • Penemuan ini berkaitan dengan pedal basikal, yang dicirikan oleh bahawa: cleat untuk memasang pada kasut terdiri daripada permukaan magnet dengan anggota yang menonjol; badan pedal terdiri daripada permukaan magnet dengan alur untuk menerima anggota sumbat yang menonjol; di mana anggota pelat yang menonjol secara magnetis tertarik dan terkunci pada alur badan pedal kerana memberikan pergerakan biomekanik yang statik dan memudahkan.

 

 

 

Penyelidik

 

Ts. Dr. Mohd Shahrizal bin Dolah

Dept . of Industrial Design

Fac. Of Design and Architecture

 

Untuk mengkomersilkan teknologi ini, hubungi

Putra Science Park

promosi@upm.edu.my

Tarikh Input: 27/10/2020 | Kemaskini: 13/11/2020 | asrizam

PERKONGSIAN MEDIA

PUTRA SCIENCE PARK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97691849
03-89464121
WVJZFA2:05:27