Mesin Penuai Misai Kucing Secara Agrovoltaik | PUTRA SCIENCE PARK
» ARTIKEL » Mesin Penuai Misai Kucing Secara Agrovoltaik

Mesin Penuai Misai Kucing Secara Agrovoltaik

Ciptaan mesin penuaian sesuai digunakan oleh industri kecil dan sederhana petani tempatan kerana kosnya yang rendah dan menawarkan proses praktikal dan mudah dikendalikan.

Selain itu, penggunaan mekanisme rantaian roda reel untuk menggantikan blower atau kipas menyebabkan kurang tenaga diperlukan untuk proses penuaian.

Mesin penuaian ini digunakan untuk menuai tanaman pertanian tidak terhad kepada herba dan sayur-sayuran, dan dengan mudah mengumpul hasil tuaian semasa operasi manual atau automatik.

Keunikan mesin ini adalah kerana prestasinya yang hebat berbanding dengan kaedah manual dan menawarkan kecekapan tenaga kerana pengenalan mekanisme rantaian roda reel untuk memutarkan reel secara automatik tanpa bantuan motor. Mesin penuaian ini direka khusus untuk menuai tumbuhan herba seperti Misai Kucing di kedua-dua kawasan terbuka dan di bawah panel fotovoltaik (PV).

Ketinggian mesin boleh diselaraskan hanya menggunakan pin linch, sekali gus menggantikan lathe untuk membantu menyesuaikan ketinggian penuai. Semasa operasi, rantai, yang menghubungkan reel dan roda, digunakan untuk menghantar gerakan dan kuasa dari sprocket dan aci pada roda kaster ke aci lain di pemutar.

Mekanisme penghantaran ini menggunakan rantaian kerana jarak pusat yang singkat antara aci yang kurang daripada 8 meter. Sebilangan besar gigi sprocket dioptimumkan untuk mengawal kelajuan reel. Kapasiti pengeluaran mesin Misai Kucing Harvester diukur dari segi berat Misai Kucing yang dituai dalam masa satu jam. Masa untuk menuai sepenuhnya barisan Misai Kucing di bawah PV solar direkodkan.

Kapasiti mesin penuai adalah 24.89 kg/jam. Ia menunjukkan 30 kali peningkatan kapasiti pengeluaran menggunakan mesin penuai Misai Kucing berbanding kaedah konvensional.

Kecekapan prestasi mesin Misai Kucing diukur dengan berat Misai Kucing yang dituai dan memasuki pengumpul, dan Misai Kucing tidak dituai dan tidak dikutip. Kecekapan mesin penuai Misai Kucing adalah 93.53%, yang dianggap tinggi dan berjaya memenuhi keperluan reka bentuk.

 

Ts. Dr. Mohd Salahuddin Mohd Basar
Fakulti Kejuruteraan
Emel : salahuddin@upm.edu.my

Tarikh Input: 30/06/2022 | Kemaskini: 30/06/2022 | asrizam

PERKONGSIAN MEDIA

PUTRA SCIENCE PARK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97691849
03-89464121
WVJZGA:06:09