SargaPrebio As Feed Enhancer For Aquatic Animals | PUTRA SCIENCE PARK
» ARTIKEL » SargaPrebio as feed enhancer for aquatic animals

SargaPrebio as feed enhancer for aquatic animals

Inovasi ini berkaitan dengan potensi prebiotik dari rumpai laut, khususnya makro-alga coklat, Sargassum polycystum. Ia boleh digunakan sebagai makanan prebiotik, makanan tambahan atau suplemen makanan terutama untuk anak benih (contohnya anak ikan) dari spesies ternakan akuatik. Ujian menunjukkan bahawa pengambilan secara oral Sargassum polycystum (mengandungi polisakarida yang tidak boleh dicerna, fucoidan) sebagai makanan suplemen untuk spesies ikan marin meningkatkan tumbesaran dan efisiensi makanan. Daripada kajian terdahulu, diketahui bahawa makanan yang meningkatkan pertumbuhan dan makanan yang efisien juga akan memberi kesan terhadap kelangsungan hidup dan respon imun pada ternakan yang diberi makan. Tambahan pula, eksperimen menunjukkan bahawa pengambilan secara oral Sargassum Polycystum sebagai suplemen makanan merangsang pertumbuhan dan penyebaran lactococci yang bermanfaat dan bakteria lacto-bacilli (terutama Lactobacillus paracasei subspesies paracasei) dalam saluran gastro usus ikan, meningkatkan jumlah sel darah merah dan sel darah marah, meningkatkan protein karkas dan jumlah kandungan Fe yang sesuai.

 

Oleh itu, Sargassum Polycystum berguna sebagai suplemen makanan prebiotik untuk merangsang pertumbuhan bakteria berfaedah di saluran gastro usus ikan dan untuk meningkatkan efisiensi makanan dan pertumbuhan dalam ternakan yang diternak. Suplemen makanan prebiotik seperti ini dianggap berguna dalam menormalkan flora bakteria di saluran gastro usus ikan, untuk mengelakkan pencerobohan dari patogen oportunis (yang menyebabkan penyakit), sambil meningkatkan bio-ketersediaan unsur surih dan mineral kepada ternakan yang diternak.

Bakteria probiotik telah dicadangkan untuk memberi banyak faedah kepada hos apabila diperkenalkan ke dalam saluran gastro usus (GIT), untuk menapai makanan yang tidak dicerna. Namun begitu, walaupun beberapa bakteria telah disaring dan dilaporkan mempunyai ciri-ciri probiotik, pilihan spesifik strain untuk mendapatkan kesan yang tepat pada manusia dan haiwan lain yang diternak adalah tidak mudah. Jika kompleksiti ekosistem usus, yang didiami oleh lebih daripada 400 spesis bakteria dan dibahagikan kepada beberapa niche ekologi yang diambil sebagai pertimbangan, ia menjadi jelas bahawa pemilihan bakteria untuk digunakan sebagai bahan makanan atau agen bioterapeutik bukanlah sesuatu yang mudah. Ia juga tidak mungkin bahawa strain tunggal kepunyaan sesatu spesies mempunyai semua ciri yang akan menjadikannya probiotik yang sesuai.

 

Oleh itu, konsep prebiotik telah pun diperkenalkan, di mana oligosakarida yang tidak dikenali dalam hos diketahui dapat merangsang pertumbuhan selektif tertentu organisma probiotik. Walau bagaimanapun, sebelum potensi oligo atau polisakarida diluluskan, beberapa ujian makmal diperlukan, yang melibatkan sebilangan besar bakteria probiotik yang berpotensi disaring terhadap oligosakarida. Ini memakan masa dan mungkin pada penghujungnya, oligosakarida atau polisakarida yang dicadangkan mungkin tidak berfungsi sebagai prebiotik dalam spesies yang berlainan.

 

Berdasarkan perkara-perkara di atas, penyelidikan menunjukkan bahawa pendekatan terbaik dalam pemilihan prebiotik dan probiotik adalah gabungan oligosakarida / polisakarida yang betul, yang apabila ditambah dalam diet, secara selektif meningkatkan percambahan probiotik yang betul dalam organisma, secara semulajadi.

Kelebihan 

  1. Menggalakkan penghasilan antibiotik bebas residu bagi produk akuakultur.
  2. Memulakan laluan untuk merangsang dan menguatkan sistem imun pada ternakan spesies akuatik, lalu mengurangkan keperluan penggunaan antibiotik di dalam akuakultur.
  3. Berpotensi untuk menukar rumpai laut yang mengancam, invasif kepada menghasilkan kekayaan/keuntungan, iaitu perangsang imun yang organik yang untuk penternakan spesies akuatik.
  4. Murah dan mapan (Sargassum boleh dikultur)

 

Penyelidik :

Muhammad Farhan Nazarudin
Institut Biosains
m_farhannaza@upm.edu.my

 

Artikel oleh /Article by :

Asrizam Esam
Pegawai Penyelidik
Putra Science Park UPM

 

 

Tarikh Input: 14/11/2019 | Kemaskini: 02/01/2020 | asrizam

PERKONGSIAN MEDIA

PUTRA SCIENCE PARK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97691849
03-89464121
WVJZHA2:07:08