SKYRIDDER INOVASI BANTU KEBERSIHAN KOMUNITI | PUTRA SCIENCE PARK
» ARTICLE » SKYRIDDER INOVASI BANTU KEBERSIHAN KOMUNITI

SKYRIDDER INOVASI BANTU KEBERSIHAN KOMUNITI

Inovasi Skyridder yang membantu komuniti membuang dawai karat dan sampah pada tiang lampu telah dianugerahkan  Par Excellence Award di International Convention on Quality Control Circles (ICQCC) 2021 Hyderabad, India pada 27 November 2021.

 

Menurut Asrizam Esam, ketua Langit Putra, Universiti Putra Malaysia, ciptaan unik ini merupakan pemotong dawai pemegang tunggal yang dapat memotong pengikat bunting iklan atau dawai karat pada aras tinggi pada tiang lampu dengan pantas dan selamat tanpa menggunakan tangga. Skyridder mempercepatkan 80% masa membuang dawai berbanding kaedah biasa.

 

Risiko terjatuh ketika menggunakan tangga disebabkan faktor persekitaran tiang dengan pelbagai halangan pokok, longkang dan sebagainya. Masalah pencemaran dawai karat dan iklan haram yang banyak pada tiang lampu dapat disingkirkan.

 

Skyridder telah digunakan di UPM dan Taman Sinaran Balakong Selangor bagi membuang iklan haram disekitar taman sejak tahun 2019.

 

Skyridder akan memudahkan kerja PBT mahupun komuniti membuang iklan haram yang banyak tergantung tinggi. Kewujudan lambakan iklan haram ini sudah tentu akan mencacatkan pemandangan serta kebersihan kawasan persekitaran.

 

Alat inovasi Skyridder juga dapat mempercepatkan 80% masa kerja membuang dawai yang kebiasaannya ditinggalkan selepas bunting atau gegantung pengiklanan diturunkan. Dawai ini sekiranya ditinggalkan pada tiang lampu, akan mencemarkan pemandangan dan kebersihan persekitaran. Skyridder juga amat mudah digunakan berbanding alat import yang mahal dan lebih berat yang akan memberikan kesan tidak ergonomik sekiranya digunakan berulang-ulang kali.

 

Konsep mekanikal Skyridder yang unik dengan menggunakan tiang lampu itu sendiri sebagai daya penahan bagi membolehkan pemotong khas berfungsi memotong dawai berbanding kaedah sedia ada seperti wayar dan takal.

 

Date of Input: 24/12/2021 | Updated: 24/12/2021 | asrizam

MEDIA SHARING

PUTRA SCIENCE PARK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97691849
03-89464121
BWJdKA:10:42