Definisi Rekacipta | PUTRA SCIENCE PARK
» PENYELIDIK » PERLINDUNGAN HARTA INTELEK » Definisi Rekacipta

Definisi Rekacipta

Apakah Rekacipta?
Rekacipta adalah idea yang baru dan berguna, produk, proses dan peranti atau peningkatan yang baharu dan berguna apabila salah satu yang akan membawa kepada penyelesaian sesuatu masalah tertentu dalam bidang teknologi.

Apa yang membuat rekacipta boleh dipatenkan?
Sesuatu rekacipta adalah berpotensi dipatenkan jika ia memenuhi semua tiga daripada yang berikut:

- Novelty: Ciptaan mestilah novel, iaitu, baru dan asli. Ciptaan tidak boleh dianggap sebagai novel jika ia telah didedahkan atau dimaklumkan kepada orang ramai, yang digunakan, diterbitkan atau dipatenkan oleh orang lain di mana sahaja di dunia sebelum tarikh ciptaan itu telah dibuat oleh pemohon.
- Non-obviousness: Ciptaan tidak boleh pada masa ia dibuat, dianggap jelas kepada seorang yang mempunyai "kemahiran biasa" dalam bidang ciptaan.
- Utiliti: Ciptaan mestilah berguna dan berfaedah, iaitu, ia mesti mempunyai aplikasi praktikal dalam apa-apa jenis industri.

Adakah pendedahan rekacipta menyebabkan risiko bagi hak perlindungan paten?
Pendedahan awam seperti penerbitan, poster, ceramah, abstrak, bilik persidangan, dan sebagainya, yang dibuat sebelum memfailkan permohonan paten akan menyebabkan risiko atau menghapuskan kemungkinan mendapatkan perlindungan paten. Walaupun undang-undang paten membolehkan tempoh tangguh setahun antara pendedahan awam pertama rekacipta dan memfailkan permohonan paten, tetapi kebanyakan negara lain tidak. Di negara seperti ini, hak perlindungan paten hilang serta-merta apabila pendedahan telah dibuat. Oleh itu, PSP ingin menekankan kepentingan tidak mendedahkan secara terbuka apa-apa maklumat yang berpotensi dipatenkan sebelum berunding dengan PSP.
Sesuatu permohonan paten difailkan sebelum penerbitan melindungi hak-hak dalam ciptaan anda tanpa menjejaskan keupayaan anda untuk menerbitkan, dan boleh mempunyai nilai yang besar kepada anda dan UPM pada masa hadapan.

Apa yang dianggap sebagai pendedahan umum rekacipta?
Apa-apa yang sedia ada kepada orang ramai yang menerangkan idea-idea asas secara terperinci cukup bahawa orang lain akan dapat membuat dan menggunakan ciptaan dianggap sebagai pendedahan awam. Pendedahan awam boleh berlaku dalam pelbagai bentuk yang berbeza, sebagai contoh, kertas jurnal, abstrak, persembahan persidangan, pameran, penerbitan di laman web atau indeks di perpustakaan. Menunjukkan atau memberitahu idea-idea ini juga mungkin mengandungi pendedahan, seperti menjual atau menawarkan untuk jualan prototaip hasil penyelidikan.

 


Kemaskini:: 27/09/2016

PERKONGSIAN MEDIA

PUTRA SCIENCE PARK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97691849
03-89464121
B1603614793