Inovasi Crude Palm Oil Vacuum Clarifier Bagi Industri Sawit | PUTRA SCIENCE PARK
» ARTIKEL » Inovasi Crude Palm Oil Vacuum Clarifier bagi Industri Sawit

Inovasi Crude Palm Oil Vacuum Clarifier bagi Industri Sawit

Produk ini berkaitan dengan proses pemisahan campuran minyak / air yang menggunakan system vakum di dalam silinder pernapisan. Konsep praktik ini sesuai dengan perbezaan graviti spesifik di mana cecair dengan graviti spesifik paling rendah akan berada di bahagian atas sementara graviti spesifik yang lebih tinggi akan mengendap di bahagian bawah - dalam hal ini, minyak akan berada di atas dan lumpur / air akan berada di bahagian bawah. Dengan bantuan vakum, pemisahan minyak dapat diperbaiki lebih jauh dan memendekkan masa penahan minyak.

Keprihatinan yang semakin meningkat terhasap kehilangan minyak yang tinggi Ketika proses pengekstrakan mendorong banyak penyelidik selama bertahun-tahun untuk mencipta teknologi atau konsep baru untuk mengurangkan kehilangan minyak dan memaksimumkan pengeluaran minyak sepanjang proses tersebut. Kehilangan minyak yang tinggi mempengaruhi pengeluaran minyak, dan itu menyebabkan pengurangan Kadar Pengekstrakan Minyak (OER) di kilang kelapa sawit.

Pengekstrakan minyak sawit di kebanyakan kilang sangat bergantung pada daya graviti; di mana memerlukan sekurang-kurangnya 3 jam untuk mendapatkan minyak jernih dan terang. Ini sememangnya menyebabkan kerugian dalam keseluruhan pengeluaran minyak kerana masa pemprosesan yang berlanjutan. Kegagalan untuk mencapai masa penyelesaian yang mencukupi akan menyebabkan kehilangan minyak yang tinggi di NOS atau lumpur. Masa pemprosesan yang lebih lama dalam pembersih konvensional, mempengaruhi kos pengeluaran dan pengeluaran di kilang kelapa sawit.

Dengan teknologi vakum yang diterapkan dalam proses klarifikasi, waktu penyimpanan minyak dapat dikurangi serta kerugian minyak yang tersisa di dalam lumpur.

 

Kelebihan 

  • Jimat tenaga.

- Ini kerana jumlah penggunaan wap / elektrik kurang kerana masa pengekalannya pendek.

  • Menjimatkan masa.

- Bandingkan dengan teknologi yang ada, memerlukan 3 jam untuk menyelesaikan pemisahan sambil menggunakan teknologi vakum, hanya 30 minit untuk menyelesaikan pemisahan.

  • Meningkatkan Keluaran Produk

- Hasil pengeluaran produk dapat meningkat kerana waktu penyimpanan pemisahan jauh lebih pendek dibandingkan dengan teknologi yang ada

  • Pengendalian Ringkas

- Konsep menggunakan penyedut sederhana untuk membuat vakum di dalam kapal dan tidak memerlukan pengubahsuaian yang kompleks untuk dipasang pada teknologi yang ada.

 

 

Penyelidik

Prof Dr Robiah Binti Yunus
Fakulti Kejuruteraan UPM
robiah@upm.edu.my

 

Tarikh Input: 26/11/2020 | Kemaskini: 26/11/2020 | asrizam

PERKONGSIAN MEDIA

PUTRA SCIENCE PARK
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-97691849
03-89464121
WVJZGAa:06:13